فرمت
محل ارائه خدمت: تهران
شماره تماس: 02191303797
فرمت » آنالیز مهندسی معکوس و تعمیر قطعات فلزی » آنالیز قطعات » آزمون های غیرمخرب » تست جریان گردابی
تعداد ارائه دهندگان:
محل ارائه خدمت: تهران
شماره تماس:
[UAS_loggedin]
مشاهده
محل ارائه خدمت: تهران
شماره تماس:
[UAS_loggedin]
مشاهده
محل ارائه خدمت: تهران
شماره تماس:
[UAS_loggedin]
مشاهده
تست جریان گردابی (Eddy Current Test) یکی از چندین روش آزمون غیرمخرب است که از اصل الکترومغناطیس برای تشخیص عیب در مواد رسانا استفاده می کند. این روش، یک جایگزین مقرون به صرفه برای تست مایع نافذ PT و تست ذرات مغناطیسی MT می باشد. در واقع، تست مایع نافذ و تست ذرات مغناطیسی روش های طولانی مدت آزمون های غیر مخرب است.
در تست جریان گردابی یک سیم پیچ مخصوص طراحی شده، با جریان متناوب در مجاورت سطح مورد نظر قرار می گیرد. سپس، یک میدان مغناطیسی متغیر ایجاد می کند که با قطعه آزمایش برهمکنش می کند و جریان های گردابی را در مجاورت آن تولید می کند.
در تست جریان گردابی ، تغییرات در فازها و بزرگی این جریان های گردابی از طریق استفاده از سیم پیچ گیرنده یا با اندازه گیری تغییرات جریان متناوب در سیم پیچ تحریک اولیه بررسی می شود. لازم به ذکر است که تغییرات رسانایی الکتریکی، نفوذپذیری مغناطیسی قطعه مورد آزمایش و یا وجود هر گونه ناپیوستگی، باعث تغییر در جریان گردابی و در نهایت تغییر در فازها و دامنه جریان اندازهگیری شده میشود. در این فرآیند، تغییرات روی یک صفحه نمایش داده می شوند و به منظور شناسایی عیوب تفسیر می شوند.
تست جریان گردابی قادر به تشخیص ترک های سطحی و یا نزدیک به سطح ، به اندازه ۰/۵ میلیمتر، می باشد. همچنین قادر به تشخیص عیوب از طریق چندین لایه، از جمله پوشش های سطحی غیر رسانا، بدون تداخل عیوب مسطح می باشد. ET روشی غیر تماسی است که امکان بازرسی سطوح با دمای بالا و سطوح زیر آب را فراهم می کند و برای اجسامی با هندسه های پیچیده فیزیکی نتایج خوبی ارائه می دهد. اما لازم به ذکر است که این روش قادر به تشخیص عیوب موازی با سطح جسم مورد آزمایش نمی باشد.
تست جریان گردابی بر مبنای ویژگی ای از ماده به نام القای الکترومغناطیسی است. هنگامی که یک جریان متناوب از یک هادی –به عنوان مثال یک سیم پیچ مسی- عبور می کند، یک میدان مغناطیسی متناوب در اطراف سیم پیچ ایجاد می شود و با افزایش و کاهش جریان متناوب، میدان تغییر می کند.
اگر سیم پیچ به رسانای الکتریکی دیگری نزدیک شود، میدان مغناطیسی نوسانی که سیم پیچ را احاطه کرده است، در مواد نفوذ می کند و طبق قانون لنز، جریان گردابی در رسانا ایجاد می کند. این جریان گردابی به نوبه خود میدان مغناطیسی خود را ایجاد می کند. این میدان مغناطیسی ثانویه مخالف جهت میدان مغناطیسی اولیه است و بنابراین بر جریان و ولتاژ جریان در سیم پیچ تأثیر می گذارد.
هر گونه تغییر در رسانایی ماده مورد بررسی، بزرگی جریان گردابی را تحت تأثیر قرار می دهد. این تغییر با استفاده از سیم پیچ اولیه یا سیم پیچ آشکارساز ثانویه شناسایی می شود که اساس تکنیک تست جریان گردابی است. لازم به ذکر است هر چه نفوذ پذیری بیشتر باشد، عمق نفوذ کمتر می شود. فلزات غیر مغناطیسی مانند فولادهای زنگ نزن آستنیتی، آلومینیوم و مس دارای نفوذپذیری بسیار کم هستند، در حالی که فولادهای فریتی دارای نفوذپذیری مغناطیسی چند صد برابر بیشتر هستند.
در تست جریان گردابی ، رسانایی ماده بر عمق نفوذ تأثیر می گذارد. لازم به ذکر است که در سطح فلزات با رسانایی بالا، جریان گردابی بیشتری مشاهده می شود. عمق نفوذ ممکن است با تغییر فرکانس جریان متناوب تغییر کند. در واقع هر چه فرکانس کمتر باشد، عمق نفوذ بیشتر است. بنابراین می توان از فرکانس های بالا برای تشخیص عیوب نزدیک به سطح و فرکانس های پایین برای تشخیص عیوب عمیق تر استفاده کرد. باید توجه شود که با کاهش فرکانس برای ایجاد نفوذ بیشتر، حساسیت تشخیص عیب نیز کاهش می یابد. بنابراین، برای هر آزمون، فرکانس بهینه ای وجود دارد که عمق نفوذ و حساسیت لازم را ارائه می دهد.
مانند هر روش دیگر آزمون های غیرمخرب، استانداردها و کالیبراسیون همه سیستم ها باید با استفاده از استانداردهای مرجع مناسب کالیبره شوند. در تست جریان گردابی بلوک های کالیبراسیون باید مشابه همان مواد ، شرایط عملیات حرارتی، شکل و اندازه قطعه مورد آزمایش باشند.
برای تشخیص عیب، بلوک کالیبراسیون حاوی عیوب مصنوعی است که عیوب را شبیه سازی می کند. در حالی که برای تشخیص خوردگی، بلوک کالیبراسیون ضخامت های متفاوتی دارد. لازم به ذکر است که روش جریان گردابی به یک اپراتور بسیار ماهر نیاز دارد و آموزش نیروهای کار امری ضروری است.
به طور کلی، فرآیند جوشکاری به علت ماهیتی که دارد، ممکن است موجب ایجاد عیب در قطعه مورد نظر بشود. در نتیجه، بازرسی جوش به منظور افزایش نرخ بهره وری تولید، امری ضروری است. تست جریان گردابی یک روش برای تشخیص عیوب در مواد رسانا است که به دلیل سرعت بالا و عدم نیاز به کوپلنت برای اتصال ، به طور گسترده در بازرسی جوش مورد استفاده قرار می گیرد.
معمولا از تست ET برای شناسایی عیوب سطحی در مواردی مانند لوله ها ، پروفیل ها، شمش های داغ ریخته گری در قالب دائمی، مفتول های حین فرآیند شکل دهی گرم و همچنین، ارزیابی خوردگی سازه هایی مانند بدنه کشتی، بال هواپیما و مخازن استفاده می شود. از این روش علاوه بر شناسایی عیوب، برای موارد زیر نیز استفاده می شود:
در بازرسی جوش از روش های دیگری مانند تست رادیوگرافی RT، تست مایع نافذ PT و تست التراسونیک UT نیز استفاده می شود. اما لازم به ذکر است که برای مواد غیر فرومغناطیس و قطعات با پوشش های محافظ، تست های ذرات مغناطیسی و مایع نافذ به کار نمی رود.
به طور کلی، تجهیزات تست جریان گردابی شامل پروب ها و ابزار می باشند. به گونه ای که پروب ها داده ها را جمع آوری می کنند و ابزارها آن داده ها را به نتایج قابل تفسیر تبدیل می کنند. انواع پروب ها شامل موارد زیر می باشند:
تجهیزات تست ET نیز شامل انواع زیر می باشند:
همانطور که اشاره شد، هزینه تست جریان گردابی نسبت به سایر آزمون های غیر مخرب مانند PT پایین تر است. همچنین لازم به ذکر است که هزینه تجهیزات تست جریان گردابی بر اساس قابلیت های تجهیزات و لوازم جانبی مورد نیاز برای کاربردهای خاص ، متفاوت است. با این حال، هزینه تجهیزات تست جریان گردابی در مقایسه با هزینه های بازرسی های از دست رفته، صرفه اقتصادی دارد.
فرمت یک راه حل نوین جهت رفع نیازهای صنعتی است. هدف فرمت ایجاد بستری برای معرفی، بررسی و مقایسه ی خدمات صنعتی ارائه شده توسط ارائه دهندگان مختلف و انتخاب بهترین راه حل جهت رفع مشکلات و پاسخگویی به نیازهای صنایع مختلف است.
آدرس: تهران، خیابان آزادی، دانشگاه صنعتی شریف
ایمیل: info@formmat.ir