فرمت » دستگاه الکتروفورز
تعداد مدل های موجود:
دستگاه الکتروفورز برای شناسایی، کمی سازی و خالص سازی قطعات اسید نوکلئیک و پروتئین استفاده می شود. دستگاه الکتروفورز از بخش های مختلفی تشکیل شده است که این بخش ها عبارتند از تانک یا محفظه اصلی، منبع تغذیه، محیط پشتیبان، غلظت سنج، معرف شیمیایی و انکوباتور. تانک الکتروفورز قسمتی از مجموعه دستگاه الکتروفورز است که در واقع محفظه ای برای نگهداری بافر ذخیره ای در طول فرایند الکتروفورز است. تانک الکتروفورز معمولا به صورت مستطیلی و از جنس ماده ای شفاف می باشد، در داخل تانک الکتروفورز یک تیغه قرار دارد که تانک را به دو قسمت تقسیم کرده است، در داخل هر کدام از بخش ها یک دیواره متخلخل واقع شده به وسیله آن ها فرایند الکتروفورز انجام می شود. تانک الکتروفورز در دو شکل افقی و عمودی طراحی شده است.
در دستگاه الکتروفورز ، نمونه هایی که بار الکتریکی دارند، تحت تأثیر یک میدان الکتریکی از میان شبکه ای متخلخل حرکت می کنند. سرعت حرکت مولکول ها در این شرایط نه تنها تحت تاثیر بار الکتریکی است بلکه عواملی دیگری نظیر اندازه و شکل مولکول نیز در این امر دخیل هستند.
برای الکتروفورز یک مخلوط مولکولی معمولاً لایه نازکی از آن بر روی شبکه ای متخلخل که محلولی را درون خود محبوس کرده است، قرار داده می شود. پس از برقراری میدان الکتریکی با اعمال اختلاف پتانسیل در دو سوی این شبکه، مولکول های موجود در نمونه با سرعتهای متفاوتی درون شبکه متخلخل شروع به حرکت می کنند. این اختلاف سرعت مبنای جداسازی در الکتروفورز است. در پایان، مولکولهای پروتئینی مختلف به صورت باندهایی مجزا در قسمت های مختلف شبکه آشکار میشوند. در اغلب دستگاه الکتروفورز ژل مابین دو محفظه بافری قرار می گیرد به طوری که ژل تنها واسطه در عبور جریان الکتریسیته بین این دو محفظه باشد.
الکتروفورز پروتئین های ادرار در بیماریهای اتوایمیون، کبدی و کلیوی، التهابات حاد و مزمن انجام می شود. همچنین در آزمایش های بالینی معمول، تشخیص آنزیمهای مهم موجود در سرم خون بسیار حائز اهمیت است و الکتروفورز تحت شرایط خاصی قادر است این آنزیم ها را به صورت کسرهایی نشان دهد که مقادیر این کسرها بیانگر احتمال وجود صدمات مغزی، انفارکتوس میوکارد، انفارکتوس ریوی، دیستروفی ماهیچه ای یا بیماریهای کبدی هستند.
برند های دستگاه الکتروفورز شامل الیمپوس (Olympus) آلمان، لبتک (Labtech) انگلستان، جی ای هلث کر( GE Healthcare) فرانسه، LTA ایتالیا و لبنت (Labnet) سوئد می باشند.
در دستگاه الکتروفورز ، در حفره هایی متخلخل که درون آنها از ژل آگارز یا آکریل آمید پر شده است، نمونه های آزمایشی مولکول ها وارد می شوند.نمونه ها در داخل این مایع تحت میدان الکتریکی است،که باعث می شود براساس ویژگی که نمونه داراست جداسازی شوند. (الکتروفورز از میدان الکتریکی برای جداسازی و حرکت مولکول ها از طریق غربال استفاده می کند یعنی براساس جرم مولکولی و نسبت بار آنها.). نمونه ها با بار منفی به سمت الکترود مثبت حرکت می کنند.
به عنوان مثال مولکول ها با بار منفی به سمت قطب کاتد و بار مثبت به سمت قطب آند حرکت می کنند. در دستگاه الکتروفورز ،ذرات بر اساس اندازه تفکیک می شوند.
به این صورت که، مواد با وزن مولکولی بالاتر در پایین مایع جمع می شوند و با وزن مولکولی پایین تر در بالای مایع جمع می شوند. در دستگاه الکتروفورز حفره های متخلخل که سر راه این ذرات و مولکول ها قرار دارند و ژل درون این حفره ها که در محفظه داخل دستگاه الکتروفورز است جداسازی انجام می شود.این حفره ها ی متخلخل از پراکندگی ذرات و مولکول ها به خاطر گرمای جریان الکتریکی جلوگیری میکنند.
در آزمایشات بیولوژی مولکلولی برای جداسازی DNA و RNA و پروتیین، برای تجزیه و تحلیل ترکیبات شیمیایی مثل بررسی کیفیت آب ، خاک و هوا ، برای بررسی کیفیت مواد غذایی و بهداشت آن .برای تجزیه و تحلیل DNA در پزشکی قانونی و گرفتن اثر انگشت استفاده می شود. اجزای مختلف تشکیل دهنده انواع دستگاه الکتروفورز عبارتند از تانک یا محفظه یا سلول (معمولا شفاف)، منبع تغذیه الکتریکی محیط پشتیبان ( انواع مختلف ژل)، معرف شیمیایی، انکوباتور (incubator)، غلظت سنج و شانه.
فرمت یک راه حل نوین جهت رفع نیازهای صنعتی است. هدف فرمت ایجاد بستری برای معرفی، بررسی و مقایسه ی خدمات صنعتی ارائه شده توسط ارائه دهندگان مختلف و انتخاب بهترین راه حل جهت رفع مشکلات و پاسخگویی به نیازهای صنایع مختلف است.
آدرس: تهران، خیابان آزادی، دانشگاه صنعتی شریف
ایمیل: info@formmat.ir