فرمت
محل ارائه خدمت: تهران
شماره تماس: 02191303797
فرمت » عملیات قبل/بعد از ساخت » پوشش دهی » پوشش های پلیمری سرامیکی » پوشش ضد حریق
تعداد ارائه دهندگان:
پوشش ضد حریق یکی از ساده ترین ، قدیمی ترین و کارآمدترین روش ها برای محافظت از مواد در برابر آتش است. این رویکرد با اصلاح شیمیایی زیرلایه انجام نمی شود، بلکه با تشکیل یک لایه محافظ شار حرارتی زیرلایه را تغییر می دهد و می تواند از تخریب حرارتی، اشتعال یا احتراق آن جلوگیری کند.
به طور کلی، پوشش سطح آلی مرسوم به راحتی قابل اشتعال و ذوب شدن است و ممکن است در صورت آتش سوزی باعث آسیب شدید و آسیب به لایه ها شود. بنابراین، پوشش هایی که برای فرمولاسیون طراحی شده اند، نباید مقدار قابل توجهی سوخت در آتش ایجاد کنند و در عین حال، گسترش شعله و توسعه دود را محدود کنند.
پوشش های ضد حریق اسکلت فلزی باید دارای ویژگی هایی نظیر حداقل گسترش شعله ، انتشار ناچیز یا کم دود و یا گازهای سمی، استفاده آسان، مقاومت در برابر سایش خوب، چسبیدن به بستر زیرین و هزینه پایین داشته باشند.
به طور معمول، پوشش ضد حریق بر پایه آلکیدهای کلردار یا رزین اپوکسی برومه و هیدروکسید آلومینیوم پر شده یا ترکیبی از پارافین کلردار و سیستم اکسید آنتیموان می باشد. با این حال، طیف گسترده ای از پوشش های ضد حریق اسکلت فلزی به شکل واکنش دهنده یا افزودنی و به صورت تجاری در دسترس هستند که در فرمول های پوششی گنجانده می شوند تا سوختن را مهار کنند یا به تاخیر بیندازند.
انتخاب مواد پوشش ضد حریق میتواند برای یک بایندر پلیمری خاص در فرمولبندی های پوششی انجام شود. پوشش های ضد حریق اسکلت فلزی شبیه رنگ های معماری هستند و عمدتاً به صورت حلال در دسترس هستند و با روش های مرسوم مانند استفاده از قلم مو، غلتک و اسپری اعمال می شوند.
مواد تشکیل دهنده پوشش ضد حریق معمولا ترکیبی از مواد معدنی و سایر افزودنی های ضروری تولید می شوند. عموما اصل مواد تشکیل دهنده پوشش ضد حریق ، ورمیکولیت است که سبب ضدحریق شدن پوشش می شود. مواد فایرپروف اسکلت فلزی نیز شامل گچ و سیمان می باشد که در بخش های بعدی با جزئیات بیشتری توضیح داده می شود.
از آنجایی که آسیب پذیری در برابر حرارت بالا از جمله معایب سازه فلزی است، از این رو اجرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی از اهمیت بالایی برخوردار است. به طور کلی از پوشش پلیمری ضد حریق و مواد معدنی برای اجرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی استفاده می شود.
پیش از توضیح نحوه اجرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی ، لازم به ذکر است که ابتدا باید محل اجرای پوشش ضد حریق سازه فلزی به خوبی تمیزکاری شود. چراکه ممکن است پیش از فایرپروف اسکلت فلزی ، ذرات به جا مانده از جوشکاری، روغن، گرد و خاک و … روی سازه باقی مانده باشد.
پس از عملیات تمیزکاری اگر قرار است که اجرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی بر سازه ای از جنس فولاد انجام شود ، ضروری است که از پرایمرهایی برای چسبندگی بیشتر بین فولاد و پوشش فایرپروف اسکلت فلزی استفاده شود. برای سازه های بتنی نیز رنگ ضد حریق باید با نظارت کارفرما و نیروهای متخصص اعمال شود.
نحوه اجرای پوشش ضد حریق پایه سیمانی و گچی ، به صورت اسپری کردن است. در این عملیات نیاز است که نیروی متخصص با استفاده از فرمولاسیون های از پیش تعیین شده ، اجرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی را با ضخامتی مشخص انجام دهد. همچنین نحوه اجرای پوشش ضد حریق در رنگهای ضد حریق با استفاده از قلم مو و یا غلتک انجام می شود.
متناسب با کاربرد مورد نظر می توان مواد ضد حریق اسکلت فلزی با مواد دیگری به منظور محافظت یا زیبایی پوشش داد. به عنوان مثال می توان از کیورینگ برای جلوگیری از ایجاد ترک و از رنگدانه ها برای زیبایی سازه ها در مواد ضد حریق اسکلت فلزی استفاده کرد.
از جمله نکات دیگری که در نحوه اجرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی مهم است ، استفاده از یک سری جزئیات می باشد. به عنوان مثال اکثر پوشش های فایرپروف اسکلت فلزی نمی توانند از نظر مکانیکی نماهای سنگین را مستقیما تحمل کنند. از این رو به منظور نصب نما بر روی آنها از جزئیات اجرایی مناسب استفاده می شود.
به طور کلی انواع پوشش های ضد حریق به دو دسته ی پوشش ضد حریق پایه معدنی و پایه غیر معدنی تقسیم می شود. انواع پوشش های ضد حریق پایه معدنی شامل پوشش ضد حریق پایه سیمانی ، پایه گچی، پایه بور و پایه فسفر می باشند. انواع پوشش های ضد حریق غیر معدنی نیز شامل رنگ ضد حریق ، پوشش ضدحریق نانو کامپوزیت و پوشش ضدحریق سل ژل می باشند. در ادامه به توضیح هریک از انواع پوشش های ضد حریق پرداخته شده است.
مواد تشکیل دهنده پوشش ضد حریق پایه معدنی شامل گچ ، بور، پوشش ضد حریق پایه سیمانی ، ورمیکولیت و … می باشد. پوشش ضد حریق پایه سیمان و پایه گچی ، روی سازه های فلزی و پوشش ضدحریق پایه بور و فسفر ، بر روی سطوح چوبی اعمال می شود.
یکی از انواع پوشش ضد حریق سازه های فلزی و بتنی ، پوشش ضد حریق پایه سیمانی است که با سیمان های شناخته شده متفاوت می باشد. پوشش ضد حریق پایه سیمانی به رنگ سفید و خاکستری کم رنگ است. این نوع عایق حرارتی ضد آتش بر روی سطوح مختلف اسپری می شود و از سازه ها در برابر حرارت های بالای 450 درجه محافظت می کند. همچنین لازم به ذکر است که این نوع عایق حرارتی ضد آتش به صورت لایه های میلیمتری بر روی سطح اعمال می شود.
یکی دیگر از انواع پوشش ضد حریق اسکلت فلزی ، عایق حرارتی ضد آتش گچی است که همانند پوشش ضد حریق پایه سیمانی به صورت پاششی اعمال می شود. نکته قابل توجه در انواع پوشش ضد حریق سازه های فلزی این است که پاشش و اسپری کردن این نوع فایرپروف اسکلت فلزی نیاز به نیروهای متخصص دارد. این نوع عایق حرارتی ضد آتش در برابر آتش منبسط می شود و از گرم شدن پوشش ضد حریق اسکلت فلزی جلوگیری می کند.
پوشش ضد حریق پایه فسفر شامل نیتروژن و اسید فسفریک می باشد که مقاومت بسیار خوبی در برابر بالا رفتن حرارت سازه های چوبی دارد. در واقع پیش از تهیه هر نوع مصالح ساختمانی، غرق کردن الوار و فراورده های چوبی در آب اسید فسفریکی انجام می شود.
عایق حرارتی ضد آتش پایه بور حاوی اسید بوریک و یا بورات محلول در آب است که از فراورده های چوبی ساختمانی در برابر شعله آتش محافظت می کند. لازم به ذکر است که با توجه به غلظت بور مصرفی، این پوشش ها می توانند در برابر حرارت های 377 تا 527 درجه مقاومت کنند.
انواع پوشش های ضد حریق غیر معدنی شامل رنگهای ضد حریق پلیمری ، ترکیبات نانو و ژل های ضد حریق می باشند که هزینه ی تولید آن ها بیشتر است و قیمت آن نسبت به انواع پوشش های ضد حریق معدنی بیشتر است. این پوشش ها شامل رنگ ضد حریق اسکلت فلزی ، پوشش ضدحریق نانوکامپوزیت و سل ژل می شوند که در ادامه به توضیح هر یک پرداخته شده است.
رنگهای ضد حریق یکی از دیگر انواع پوشش ضد حریق سازه های فلزی و غیر فلزی است که به صورت یک لایه نازک بر روی زیرلایه اعمال می شود. مصالح پوشش داده شده با رنگهای ضد حریق ، در مقابله با دماهای بالا متورم می شوند و ساختاری زغالی پیدا می کنند.
در واقع تورم و ساختار زغالی در رنگ ضد حریق اسکلت فلزی ، سبب جلوگیری انتقال حرارت به لایه زیرین شده و زمان تخریب قطعه را به تعویق می اندازد. همچنین قیمت رنگ ضد حریق اسکلت فلزی بالاتر از قیمت پوشش ضد حریق پایه سیمانی و گچی است. رنگ ضد حریق اسکلت فلزی بدون ایجاد مانعی در زیبایی ساختمان ، در بخش های خارجی و نمای ساختمان به کار می رود.
پوشش ضدحریق نانوکامپوزیت از ذرات کانی رس مونتموریلونیت با خاصیت تورم بالا ، ساخته شده است. فرآیند تولید هزینه بر این نوع پوشش سبب شده است که قیمت پوشش ضد حریق در آن بسیار بالا باشد و تنها زمانی از آن استفاده می شود که هیچ یک از انواع پوشش های ضد حریق دیگر ، عملکرد مناسبی در کاربرد خاص خود نداشته باشند.
پوشش ضدحریق سل ژل یک سوسپانسیون پایدار از ذرات جامد کلوئیدی یا پلیمری در یک محلول پایه آب است. به دلیل هزینه تولید پایین این نوع پوشش ، قیمت پوشش ضد حریق سل ژل پایین است.
پوشش پلیمری ضد حریق بر پایه مواد معدنی نسوز است. از پوشش پلیمری ضد حریق در کلیه قسمت های داخلی و خارجی ساختمان ها اعم از مسکونی ، تجاری، پالایشگاه ها، فرودگاه ها و … استفاده می شود. لازم به ذکر است که پوشش پلیمری ضد حریق می تواند از سازه تا حدود 4 ساعت در برابر آتش سوزی محافظت کند.
قیمت پوشش ضد حریق با توجه به اینکه کدام یک از انواع پوشش های ضد حریق به کار گرفته شده است ، می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال قیمت پوشش ضد حریق اسکلت فلزی با پایه معدنی کمتر از قیمت پوشش ضد حریق نانوکامپوزیت است. به طور کلی قیمت پوشش ضد حریق پایه غیر معدنی بالاتر از پایه معدنی است. به گونه ای که قیمت رنگ ضد حریق از قیمت پوشش ضد حریق پایه سیمانی به دلیل هزینه های تولید بیشتر ، بالاتر است.
فرمت یک راه حل نوین جهت رفع نیازهای صنعتی است. هدف فرمت ایجاد بستری برای معرفی، بررسی و مقایسه ی خدمات صنعتی ارائه شده توسط ارائه دهندگان مختلف و انتخاب بهترین راه حل جهت رفع مشکلات و پاسخگویی به نیازهای صنایع مختلف است.
آدرس: تهران، خیابان آزادی، دانشگاه صنعتی شریف
ایمیل: info@formmat.ir