فرمت » ساخت قطعات فلزی » شکل دهی » شکل دهی ورق
شکل دهی ورق شامل فرآیندهای مختلفی است که در آن نیرو به یک قطعه ورق فلزی اعمال می شود تا مواد را به شکل دلخواه تغییر شکل پلاستیک دهد و هندسه آن را بدون هرگونه حذف ماده تغییر دهد. تولید فلزات برای همه حوزه های اقتصادی ضروری است. به دلیل استحکام، سختی و دوام طولانی مدت، اجزای فلزی از لوازم خانگی گرفته تا قطعات ساختمانی و پنل های بدنه خودرو مورد استفاده قرار می گیرند.
شکل دهی ورق فلزی امروزه مقرون به صرفه ترین روش شکل دهی برای تولید قطعات در مقادیر زیاد است. این فرآیند یک روش همه کاره، سازگار و با کیفیت بالا برای ایجاد قطعات فلزی دقیق با کمترین ضایعات مواد است.
رایج ترین مواد مورد استفاده در شکل دهی ورق شامل فولاد ، مس و آلیاژ های آن، آلومینیوم و آلیاژهای آن می باشند.
شکل دهی ورق فرآیند ساده ای است که در آن یک ورق فلزی از فلز استوک (stock) بریده می شود. سپس ماده خام اولیه در دستگاه شکلدهی بین دو ابزار قرار می گیرد. تحت نیروهای زیاد دستگاه، قالب بالایی ورق فلز را به اطراف ابزار پایینی فشار داده و آن را به شکل دلخواه فرم می دهد.
شکل دهی ورق یک عملیات تجهیزات محور است و به ماشین آلات و ابزارهای تخصصی وابسته است. به طور معمول، سازندگان ابزارهای شکل دهی خود را با ماشینکاری CNC تولید می کنند که ابزار اولیه آن گران است و زمان قابل توجهی صرف آن می شود.
روش های شکلدهی ورق شامل روش های شکل دهي انفجاری ، شکل دهي الکترومغناطیسی، شکلدهی تدریجی ورق، شکلدهی با بالشتک لاستیکی، رول فرمینگ،هیدروفرمینگ و شکل دهي چرخشی است که چهار روش اول ذکر شده در ایران کاربرد صنعتی ندارند.
به طور کلی شکل دهی ورق با استفاده از دستگاه پرس برک انجام می شود اما در صورتی که ظرفیت تولید برای خدمات درخواستی افزایش یابد ، روش رول فرمینگ جایگزین آن می شود. روش ها در این فرآیند به دو صورت رولینگ سرد و گرم تقسیم بندی می شوند که سرعت عملیاتی در آن بالا بوده و ظرفیت تولید در صنعت افزایش می یابد. در روش های شکلدهی رولینگ ، برای انجام عملیات به حضور اپراتور مستقیم نیازی نیست و به همین دلیل هزینه های تولیدی و در نهایت قیمت محصول نهایی کاهش می یابد.
یکی از روش های شکل دهی ورق به ویژه ورق های فلزی ، هیدروفرمینگ است که می تواند قطعاتی پیچیده و با استحکام بالا را تولید کند. در روش هیدروفرمینگ ورق از قالبی با سیال هیدرولیکی پر فشار برای فشرده سازی مواد استفاده می شود. بیشتر محصولات حاصل از این روش، در صنعت خودروسازی برای ساخت قطعات بدنه خودرو استفاده می شود. همچنین روش هیدروفرمینگ فرآیندی مناسب و مقرون به صرفه برای بسیاری از صنایع دیگر مانند صنعت هوافضا، دفاع و برق می باشد.
یکی دیگر از روش های شکل دهی ورق ، شکلدهی چرخشی است. این فرآیند برای تولید قطعات استوانه ای شکل با چرخاندن یک قطعه فلز، توام با اعمال نیرو، استفاده می شود. یک دیسک ورق فلزی با سرعت بالا می چرخد در حالی که غلتک ها ورق را به ابزاری به نام سنبه فشار می دهند تا شکل قسمت مورد نظر را تشکیل دهند. قطعات فلزی حاصل از شکل دهي چرخشی دارای شکل متقارن و توخالی دورانی هستند.
خدمات شکل دهی ورق شامل انواع روش های رول فرمینگ و شکل دهي چرخشی هستند. در خدمات شکل دهی ورق هدف ساخت ورق های فلزی با کیفیت بالا و استحکام بالا می باشد.
شکل دهی ورق یکی از روش های ساخت ورق فلزی است که مقرون به صرفه ترین فرآیند شکل دهي قطعات در مقادیر بسیار زیاد است. این روش فرآیندی سازگار با محیط زیست است و همچنین ضایعات مواد حاصل از عملیات کم می باشد. در نتیجه فرآیندی است که صرفه اقتصادی دارد.
فرمت یک راه حل نوین جهت رفع نیازهای صنعتی است. هدف فرمت ایجاد بستری برای معرفی، بررسی و مقایسه ی خدمات صنعتی ارائه شده توسط ارائه دهندگان مختلف و انتخاب بهترین راه حل جهت رفع مشکلات و پاسخگویی به نیازهای صنایع مختلف است.
آدرس: تهران، خیابان آزادی، دانشگاه صنعتی شریف
ایمیل: info@formmat.ir