فرمت » ساخت قطعات فلزی » شکل دهی » خمکاری
خمکاری یکی از فرآیندهای شکل دهی است که در صنعت ساخت قطعات فلزی از اهمیت بالایی برخوردار است. در خم کاری فلزات ، قطعه کار مورد نظر هنگام اعمال نیرو تغییر شکل می دهد و با زاویه خم درخواست شده اغلب به صورت V شکل یا U شکل تغییر فرم می دهد.
لازم به ذکر است که هزینه خدمات خمکاری فلزات به قیمت دستگاه خمکاری ، جنس و ابعاد قطعه مورد نظر بستگی دارد. همچنین بیشترین تقاضا در بازار مربوط به خمکاری استیل ، گالوانیزه و خم کاری آهن می باشد.
در فرآیند خمکاری فلزات در اثر وارد کردن گشتاور خمشی به محصول مورد نظر ، قسمت مستقیمی از فلز خمیده می شود. حداقل شعاع خم در خم کاری فلزات با نام حد شکل دادن نیز شناخته می شود. این حد شعاع برای فلزات مختلف، متفاوت است و افزایش کار مکانیکی سبب افزایش حد شکل دادن می شود. به منظور جلوگیری از وارد شدن آسیب به تجهیزات و دستگاه خم کاری ، بهتر است شعاع خم کمتر از 0.8 میلیمتر نباشد. همچنین برای قطعاتی از جنس آلیاژهای با استحکام بالا، شعاع خم می تواند حداقل 5 برابر ضخامت باشد.
انواع خم کاری فلزات با توجه به شکل هندسی قالب و حرکت قطعه توسط ابزار مصرفی ، متفاوت است. به گونه ای که برای خمکاری فلزات با شکل های محدود و مشخص، از انواع خم کاری فشاری و یا کششی چرخشی استفاده می شود. به عنوان مثال انواع خم کاری ورق با ساخت قالب V شکل ، U شکل و گونیایی شکل انجام می شود.
انواع خم کاری فلزات به صورت پرس عموما برای قطعات متقارن که نیازی به روغن کاری و تمیزکاری ندارند ، استفاده می شوند. اما باید توجه داشت که خم کاری فلزات با زوایای تندتر با این روش دشوار است و نمی توان کنترل خوبی روی فرآیند داشت.
انواع خم کاری به صورت کششی و چرخشی نیز برای ایجاد خم های دقیق با شعاع انحنا و قطر ثابت به کار برده می شود. خمکاری فلزات به صورت فشاری به دلیل قابلیت تنظیم راحت تر ، از نوع روش کششی چرخشی ارزان تر است.
انواع خم کاری دیگری مانند خمکاری فلزات به صورت غلتکی ، القایی حرارتی و … نیز وجود دارند که به طور کامل در خدمات خمکاري ورق ، خمکاري لوله و ساخت قالب خمش توضیح داده شده است.
خدمات خمکاری مفتول ، خمکاری استیل و خم کاری میلگرد از مهم ترین دسته های خمکاری فلزات محسوب می شوند. خدمات خمکاری مفتول توسط دستگاه پرس برک CNC و برش انجام می شود. خدمات خمکاری مفتول در بسیاری از صنایع الکترونیک و ساختمان سازی کاربرد دارد. خمکاری مفتول به دو صورت گرم یا سرد می تواند انجام شود. باید توجه شود که عدم انتخاب درست روش خمکاري ، موجب آسیب دیدن قطعه کار می شود. عموما قطعات حاوی بیش از 1.2 درصد کربن ، با روش گرم خم می شوند.
در خم کاری میلگرد ، میزان خمش به سایز و جنس فولاد قطعه بستگی دارد. پس از تعیین میزان خم در عملیات خمکاری میلگرد ، سطح بیرونی میلگرد تحت کشش و سطح داخلی آن تحت فشار قرار می گیرد که در اثر این کشش و فشار خم کاری میلگرد صورت می گیرد.
خمکاری میلگرد ممکن است به صورت دستی یا با استفاده از دستگاه خم کاری هیدرولیک انجام شود. نکته قابل توجه در فرآیند خم کاری میلگرد این است که برای خمکاری میلگرد باید از روش سرد استفاده کرد. زیرا خم کاری میلگرد به روش گرم سبب کاهش استحکام آن می شود. همچنین با خمکاری میلگرد به روش سرد امکان ایجاد انحنای ثابت برای قطعه وجود دارد ، در صورتی که در روش گرم به این صورت نخواهد بود.
خم کاری استیل یکی دیگر فرآیندهای مهم و پرکاربرد است که استيل با زاویه های مختلف تغییر شکل پیدا می کند. تقاضا برای خمکاری استیل به دلیل هزینه های تولید پایین ، در دسترس بودن ماده اولیه و خواص مکانیکی مختلفی که دارد، افزایش قابل توجهی داشته است.
به طور کلی روش های مختلفی برای خم کاری استیل وجود دارد. خمکاری استیل را می توان با قالب V شکل ، U شکل و یا با خدمات خمکاری چرخشی انجام داد. خم کاری استیل با قالب V شکل از رایج ترین روش های خم کردن استیل است که خود به سه دسته روش هوایی ، سکه زنی و تماس با کف تقسیم می شود.
در خم کاری استیل به شکل U از قالب های سیلندری استفاده می شود و بیشتر برای خم کردن کانال ها کاربرد دارد. خمکاری استیل به روش خدمات خمکاری چرخشی بیشتر برای خم های پیچیده در صنعت ماشین آلات و قطعات استفاده می شود. یکی از مزیت های بزرگ این تکنیک این است که سطح فلز خراشیده نمی شود.
خمکاری آلومینیوم با توجه به ویژگی های شناخته شده این فلز مانند خلوص بالا ، نرم بودن، انعطاف پذیر بودن، چکش خواری و سبک بودن، فرآیندی به نسبت آسان است.
محصولات حاصل از خمکاری پروفیل آلومینیوم کاربردهای بسیاری در صنایع دارند. به طوری که از خمکاری آلومینیوم در صنعت الکترونیک و باکس های فلزی ، نماهای فلزی ساختمان و … استفاده می شود.
به طور کلی روش های مختلفی برای خمکاری آلومینیوم وجود دارد که ساده ترین آن ها نیاز به ابزارآلات کمتری دارند و در نتیجه در هزینه ها صرفه جویی می شود. خمکاری آلومینیوم و یا خمکاری پروفیل آلومینیوم می تواند با روش هایی نظیر پرس برک ، خمکاري V شکل، خمکاري کششی و خمکاري غلتکی انجام شود. هر یک از روش های خمکاری پروفیل آلومینیوم با توجه به نوع آلیاژ به کار رفته ، ابعاد قطعه کار، نوع مقطع پروفيل و … می تواند متفاوت باشد.
انواع دستگاه خمکاری شامل دستگاه خم کاری ورق فلزی ، دستگاه خم کاری هیدرولیک و مکانیکی پروفیل، هیدرولیکی و دستگاه خم کاری لوله می باشند که در ادامه به توضیح هر یک پرداخته شده است
دستگاه خمکاری ورق عمدتاً به منظور ایجاد خم در داخل ورق های فلزی انتخاب می شود. در ابتدا قطعات فلزی در طول فرآیند عملیات بر روی گیره دستگاه ثابت نگه داشته می شوند. ماهیت این دستگاه به این صورت است که محصول با استفاده از مواد اولیه بسیار مرغوب تولید می شوند و برای خم کردن اجسام در هر زاویه خاص استفاده می شود.
واضح است که همه ابزارهای فنی کاملاً مهندسی شده، برق کمتری مصرف می کنند و حتی حداقل هزینه تعمیر و نگهداری دارند. ماشینهایی با این نوع کیفیت از استحکام بهتر و همچنین ظرفیت حمل بار بیشتر برخوردار هستند.
این نوع از ابزارها ویژگی هایی از جمله دقت، سرعت بالا، حداقل سایش و پارگی و … را دارا می باشند. همچنین کارکرد ساده ای دارند و حتی بدون نویز و لرزش هستند. مدل های زیادی از این گونه ماشین ها در بازار موجود است که به طور خاص بر اساس نوع نیازهای مشتری طراحی شده اند.
پرس برک CNC به یک دستگاه 3 محوره گفته می شود که دقیق، خودکار و دارای گیج عقب سریع است. این یکی از ابزارهای بسیار خوبی است که برای برآوردن نیاز خمکاری دقیق استفاده می شود. این دستگاه ها مواردی بسیار کاربرپسند هستند و طبق نیاز صنایع مختلف راه حل های مقرون به صرفه ای ارائه می دهند. هر بخش از دستگاه برای ارائه بهترین پشتیبانی در حین کار آماده است. این ماشین آلات بهطور ویژه طراحی شده اند تا با سرمایه گذاری نسبتاً کم، تمام نیازهای خم کاری دقیق را برآورده کنند.
در دستگاه خمکاری پروفیل از نوع غلتکی است ، غلتک های پایینی ثابت و غلتک های بالایی در موقعیت خاص در چرخش هستند. این غلتک می تواند به صورت دستی به سمت بالا و پایین توسط پیچ ها تنظیم شود.
خم کاری پروفیل با ماشین آلاتی انجام می شود که معمولاً در صنایع به منظور انجام خمش روی پروفیل هایی با اشکال و اندازه های مختلف استفاده می شود. ویژگی های مختلف دستگاه خم کاری پروفیل هیدرومکانیکی شامل برخی ویژگی هایی مانند ظرفیت ، استحکام و همچنین پشتیبانی از پروفیل های مختلف است.
دستگاه های خم کاری لوله در صنایعی مانند خودروسازی ، لوله کشی، معماری و … وجود دارند که به طور مداوم از دستگاه خمکاری لوله ها استفاده می کنند تا لوله ها را برای هر هدف صنعتی دیگری منحنی کنند. حتی خم کردن یک قطعه کوچک لوله یا یک لوله ، تجهیزات بدون استفاده از انرژی یا نیروی بالاتر به خوبی کار خود را انجام می دهند.
قیمت دستگاه خمکاری می تواند به پارامترهای مختلفی بستگی داشته باشد. به عنوان مثال توانایی دستگاه با ابعاد و جنس قطعه ای که قرار است خم شود ، تعیین می شود و بر قیمت دستگاه خمکاری تاثیر می گذارد. همچنین میزان پیچیدگی خم مدنظر ، مقدار تیراژ تولیدی، اتوماتیک یا غیر اتوماتیک بودن و … بر قیمت دستگاه خمکاری اثر می گذارد.
به عنوان مثال قیمت دستگاه خمکاری از نوع اتوماتیک بیشتر از انواع دیگر دستگاه ها می باشد. همچنین یک سری ویژگی های دستگاهی مانند برند آن و فیدرها و … بر قیمت دستگاه خمکاری اثرگذار است.
خدمات خمکاری شامل خمکاري مقاطع مختلف از جمله ورق و لوله است. خدمات خمکاری پروفیل ، خدمات خمکاری مفتول ، خدمات خمکاری چرخشی و … از خدمات رایج در این زمینه می باشند.
خدمات خمکاری پروفیل فرآیندی حساس و ظریف است که اگر به درستی انجام نشود ، ممکن باعث باعث بروز پارگی و یا به هم چسبیدگی دیواره ها شود. همچنین هزینه خدمات خمکاری پروفیل به عواملی مانند اندازه مقطع ، طول پروفیل و تعداد شاخه های درخواستی بستگی دارد.
از خدمات خمکاری چرخشی برای تولید قطعات کوچک با زاویه 90 درجه و یا کمتر استفاده می شود. در خدمات خمکاری چرخشی ، دستگاه استفاده شده دارای دو تکیه گاه منحنی شکل است که روی یک محور به همدیگر متصل هستند. در خدمات خمکاری چرخشی ، قطعه مورد نظر تحت نیروی فشاری قرار گرفته و با چرخش نیم دایره ها ، تشکیل زاویه می دهد.
فرمت یک راه حل نوین جهت رفع نیازهای صنعتی است. هدف فرمت ایجاد بستری برای معرفی، بررسی و مقایسه ی خدمات صنعتی ارائه شده توسط ارائه دهندگان مختلف و انتخاب بهترین راه حل جهت رفع مشکلات و پاسخگویی به نیازهای صنایع مختلف است.
آدرس: تهران، خیابان آزادی، دانشگاه صنعتی شریف
ایمیل: info@formmat.ir